Atentie soferi! Fara alcool la volan!

În luna Decembrie, poliţia rutieră organizează la nivel naţional acţiuni ce urmăresc reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe fondul consumului de alcool, precum şi conştientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale încălcării prevederilor legale în vigoare.

Activităţile se desfăşoară sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi urmăresc depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale referitoare la regimul circulaţiei rutiere, în special a celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor/produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Numai în perioada 5-9 decembrie a.c., poliţiştii au efectuat cu aparatul etilotest 35.060 de testări ale aerului expirat şi 27 de testări pentru evidenţierea consumului de substanţe stupefiante, fiind reţinute 1136 de premise de conducere din care 488 pentru conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

Totodată au fost constatate 384 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere din care 188 de infracţiuni privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice de către persoane având îmbibaţie alcoolică peste limita legală, reţinându-se şi în aceste cazuri permisul de conducere.

Au fost aplicate 20.743 de sancţiuni contravenţionale privind nerespectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice, din care 300 de sancţiuni privind conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

A fost depistat circulând pe drumurile publice şi un conducător auto ce se afla sub înfluenţa substanţelor stupefiante.

Ţinând cont de sezonul de iarnă, în cadrul acţiunii a fost urmărit şi modul cum participanţii la trafic au înţeles să respecte normele legale în vigoare privind echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, fiind retrase 18 certificate de înmatriculare şi aplicate tot atâtea sancţiuni, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale.

Aceste acţiuni vor continua pe toată durata Sărbătorilor de Iarnă, scopul acestora fiind acela de a impune un climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic şi reducerea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool.

Totodată poliţia rutieră derulează şi campanii de conştientizare a conducătorilor auto cu privire la adoptarea unei conduite responsabile la volan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *