Avertizare InfoTrafic cod galben – luni, 12 mai 2014

ceata_densaAvând în vedere mesajele de atenționare „cod galben” emise astăzi de Administrația Națională de Meteorologie, potrivit cărora în perioada următoare, în regiunile sudice și sud-vestice, precum și în zonele de deal și munte, vor fi averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice frecvente, intensificări de scurtă durată ale vântului și alte fenomene de instabilitate atmosferică, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române atrage atenția conducătorilor de autovehicule cu privire la pericolele pe care asemenea fenomene meteorologice le pot reprezenta pentru siguranța circulației rutiere.

În acest context, este știut faptul că ploaia reduce vizibilitatea celui de la volan și aderența pneurilor la suprafața de rulare, iar vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare este mare.

De regulă, umiditatea carosabilului crește pericolul de derapaj, precum și gradul de absorbție a luminii farurilor, astfel încât marcajele rutiere îşi pierd din proprietăţile reflectorizante. Pe timpul ploii torențiale, pe lângă reducerea distanței de vizibilitate, mai are loc și fenomenul de reflexie a luminii farurilor în perdeaua de apă care, de cele mai multe ori, provoacă „orbirea” momentană a conducătorului auto. În asemenea condiții, posibilitățile de percepție pe cale vizuală a marcajelor și indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente devin din ce în ce mai restrânse.

Admițând că evitarea implicării în evenimente de circulație care pot afecta integritatea fizică a participanților la trafic sau, mai grav, care pot duce la pierderea de vieţi omenești depinde, în primul rând, de modul în care se face utilizarea drumurilor, adaptarea comportamentului conducătorului auto la cerințele traficului rutier este una dintre cele mai bune soluții de prevenire.

Astfel, este extrem de important să se circule cu viteză redusă, adaptată la vizibilitate, starea suprafeței carosabile și valorile de trafic, să se mărească distanţa, în mers, între vehicule, să se folosească luminile de întâlnire și, după caz, cele de ceață, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc deplasarea, să nu se bruscheze comenzile autovehiculului și să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depășire, schimbarea benzii de circulație, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă și temeinică asigurare. Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările în dreptul copacilor sau construcțiilor care pot fi rupte / distruse de vântul puternic.

Politia Romana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *