InfoTrafic in Europa: Drumuri inchise in Ungaria, Bulgaria, Norvegia, Croatia, Spania

zapada-autostrada12Vezi toate alertele MAE – AICI

Ungaria – Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Ungariei cu privire la faptul că Institutul Naţional de Meteorologie din Ungaria a emis o avertizare meteorologică valabilă pentru ziua de vineri, 6 februarie 2015. Astfel, a fost emis cod portocaliu de viscol şi ninsori pentru două judeţe situate în partea de sud-vest a Ungariei (Somogy şi Zala), cod galben pentru un judeţ situat în partea de vest (Vas), cod galben de vânt în regiunile de nord-est, iar în regiunile centrale şi de sud se vor înregistra ninsori şi ploaie înghețată. Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să se deplaseze sau care tranzitează Ungaria să se informeze pe pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei pentru telefonul mobil, „Călătoreşte în siguranţă”, şi serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Norvegia – condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Norvegiei cu privire la faptul că Institutul Naţional de Meteorologie din acest stat a emis o atenţionare meteorologică de vreme nefavorabilă, cu precipitaţii abundente şi condiţii dificile de trafic în zona Nordland pentru zilele de 5 şi 6 februarie 2015. În Helgeland, Saltfjellet şi Salten se aşteaptă precipitaţii abundende, joi seară şi în cursul zilei de vineri. De asemenea, se vor înregistra condiţii dificile de trafic în aceste zone, cauzate de intensificări puternice ale vântului şi de căderi masive de zăpadă. Sâmbătă, 7 februarie 2015, se aşteaptă furtuni puternice în Møre şi Romsdal, regiunile de vest şi de nord-vest. În Buskerud, Oppland, Hedmark şi Hordaland se aşteaptă furtuni puternice în partea de vest şi nord-vest a zonei muntoase. Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranzitează Norvegia să nu pornească la drum fără a consulta site-urile de specialitate (http://www.met.no/OBS-varsel/, http://www.varsom.no/,http://www.vegvesen.no/, http://www.yr.no/obsvarsel/ ). Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei pentru telefonul mobil, „Călătoreşte în siguranţă”, şi serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Bulgaria – Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu privire la faptul că Institutul Național Bulgar de Meteorologie și Hidrologie a instituit pentru data de 6 februarie 2015 cod portocaliu pentru ploi abundente în regiunea Smolian (sudul țării), cod galben pentru vânt, ninsori și polei în regiunile din nordul țării, cod galben pentru vânt şi precipitaţii în celelalte regiuni ale țării. Agenția ”Infrastructura rutieră” recomandă conducătorilor auto să călătorească cu automobile pregătite pentru condiții de iarnă, cu anvelope corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile meteorologice și să se conformeze indicațiilor poliției rutiere. MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Bulgaria ca, înainte de a pleca la drum, să consulte pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, pentru informaţii actualizate. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei pentru telefonul mobil „Călătoreşte în siguranţă” şi serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Republica Slovenia – Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Slovenia cu privire la faptul că Agenția de Mediu slovenă a ridicat nivelul de alertare la cod portocaliu, pentru cea mai mare parte a teritoriului, în perioada 5 – 6 februarie. Sunt prognozate ninsori abundente și intensificări ale vântului. Nivelul stratului de zăpadă poate atinge 80 de centimetri. Se menține pericolul de avalanșe în zonele montane.

Circulația pe autostrăzile din Slovenia este deschisă, dar va fi semnificativ îngreunată din cauza căderilor abundente de zăpadă și a poleiului. Traficul va fi lent, vizibilitatea redusă și pot fi înregistrate numeroase blocaje în trafic.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează în Republica Slovenia că autoritățile din această ţară au anunțat posibilitatea introducerii unor restricții de trafic, în funcție de evoluțiile vremii.

Există, de asemenea, posibilitatea apariției fenomenului accentuat de polei în regiunea de sud-vest a Sloveniei, în zonele de la frontiera cu Italia și pe coasta adriatică.

MAE recomandă ca, în această perioadă, deplasările cu autovehiculele personale să fie realizate doar în cazurile în care este absolut necesar.

Începând din dimineaţa zilei de 5 februarie 2015, autoritatea slovenă de administrare a autostrăzilor (DARS) se va coordona cu autoritățile similare din statele vecine (Ungaria, Croația, Austria și Italia) în vederea demarării procedurilor de restricţionare a circulaţiei autovehiculelor grele, încă de la punctele de trecere a frontierei.

Croaţia – Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Croaţia, cu privire la o atenţionare meteorologică emisă de către autorităţile croate, valabilă pentru perioada 5 – 08 februarie 2015.

Astfel, începând cu dimineața zilei de 5 februarie 2015, regiunile continentale Karlovac și Gospic se vor afla sub avertizare meteorologică cod roșu de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsori, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria și Dalmația există un cod portocaliu de vânt și precipitaţii.

Pentru evitarea eventualelor probleme este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Pe teritoriul Republicii Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie și 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Prin echipamente de iarnă se înțelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune. Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația ca înainte de a pleca la drum să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.

Regatul Spaniei – Condiţii meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Spaniei asupra faptului că Agenția de Stat pentru Meteorologie din cadrul Ministerului spaniol pentru Agricultură, Alimentație și Mediu a emis o avertizare, valabilă pentru perioada 4 -10 februarie 2015, referitoare la existența unor condiții meteorologice nefavorabile.

În acest interval, o masă de aer foarte rece va traversa atât zona peninsulară a Spaniei, cât și insulele Baleare și va avea drept efect o scădere a temperaturilor, mult sub media normală pentru această perioadă, putând să se ajungă până la minus 10°C, în special în partea de nord a țării.

Fenomenul va produce căderi abundente de lapoviță și ninsoare, mai ales în zona Cantabriei, în Baleare și în Catalunia, însoțite de intensificări semnificative ale vântului și de apariție a poleiului, fapt ce va îngreuna traficul rutier, cu precădere în zonele de deal și de munte din nordul Spaniei.

MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze în permanenţă cu privire la situaţia traficului (http://www.euskalmet.euskadi.net/meteorologia, http://www.aemet.es), a restricţiilor existente, precum şi la alertele meteorologice emise de către autorităţile spaniole şi să adopte o conduită preventivă în trafic.

Sursa: MAE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *