Respecta regulile de circulatie – Alege viata!

Faţă de anul trecut, numărul persoanelor decedate în urma accidentelor de circulaţie a scăzut cu 16,3%, aceasta fiind cea mai mare rată de scădere din rândul statelor europene.

În urma acţiunilor întreprinse de Poliţia Rutieră pentru creşterea siguranţei traficului rutier, de la începutul anului până în prezent, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se înregistrează scăderi ale numărului de accidente rutiere produse şi ale numărului de persoane decedate în urma acestor evenimente.

Astfel, numărul accindetelor de circulaţie a scăzut cu 1,3% (8.742 de accidente – 112 de cazuri), cel al persoanelor decedate a scăzut cu 16,3%, (1.892 persoane decedate – 368 cazuri ), iar numărul persoanelor rănite grav a crescut cu 1,4% (8.252 de persoane rănite grav + 127 de cazuri).

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse în perioada scursă de la începutul anului au fost: viteza neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, , urmată de traversările neregulamentare ale pietonilor şi neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare.

De remarcat faptul că, dintre statele europene, România este ţara care are cea mai mare rată de reducere a numărului de persoane decedate în urma accidetelor rutiere. De altfel, conform Strategiei europene de siguranţă rutieră pentru perioada 2011-2020, fiecare stat membru trebuie sa reducă numărul de persoane decedate în urma accidentelor rutiere cu 50%.

Totodată, conform datelor Comisiei Europene, ţara noastră are cea mai mare rată de scădere a victimelor accidentelor rutiere în ultimii 21 de ani. De asemenea, Raportul Uniunii Europene pentru siguranţă rutieră plasează România pe locul nouă, pentru perioada scursă din 2009 până în prezent.

În perioada următoare acţiunile poliţiei rutiere, desfăşurate în planul educaţiei rutiere şi al impunerii legii, se vor concentra pe conştientizarea conducătorilor auto asupra efectelor alcoolului la volan, combaterea neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare şi combaterea indisciplinei pietonilor.

Politia Romana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *